0

“Lieve, lieve medewerkers.
De directie heeft een besluit genomen,
en ik heb geweldig nieuws.
Jullie krijgen allemaal een vast contract,
behalve jij, nee hoor, grapje, jij ook.
Of nee, toch niet.
Jawel,
jij krijgt een vast contract en de rest niet.
En jij ook niet.
Geen van alle nieuwe medewerkers krijgt een vast contract
Allemaal een tijdelijk contract”

RundfunkDeze tekst is gestoeld op (of gejat uit ?) de scene uit Rundfunk “Iedereen Onvoldoende”

Waarom deze intro? Wel, afgelopen week verzandde ik in een discussie dat potentiële nieuwe medewerkers alleen willen overstappen als ze een vast contract krijgen. En daar heeft ‘t bedrijf moeite mee. We doen standaard altijd een jaar contract en soms zelfs een 7 maanden contract. Nou dat spreekt vertrouwen uit.

Mijn filosofie is dat contractvorm niet belangrijk is. Als een bedrijf een nieuwe medewerker zoekt, mag/moet t bedrijf altijd blij zijn dat iemand de club komt versterken en zijn/haar bijdrage gaat leveren aan het bedrijfsresultaat.

Maar wat nou als t geen goed ‘huwelijk’ blijkt te zijn, dan zitten we er aan vast. Wel, bij een tijdelijk overeenkomst zit je in principe sowieso aan vast tot einde van die tijdelijke overeenkomst. Als je op een professionele wijze met je medewerkers omgaat, heb je duidelijke afspraken over werkzaamheden en zijn deze netjes vastgelegd en gecommuniceerd met de medewerker. Mocht t anders lopen dan gehoopt, dan heb je zeer waarschijnlijk onderbouwend materiaal om de overeenkomst te kunnen ontbinden en ik ben ervan overtuigd dat de bewuste medewerker de bui al lang voelde aankomen en dat verzoek oom overeenkomst te ontbinden dan ook geen verrassing is. Beide partijen kunnen op dat moment op professionele wijze de samenwerking beëindigen.

Mijn insteek is dus: wees blij met je nieuwe medewerker, spreek vertrouwen uit en ga een  overeenkomst aan voor onbepaalde tijd en verlies dus geen toppers die dat vertrouwen van hun nieuwe werkgever belangrijk vinden.

.jullie krijgen allemaal een vast contract

 

Comments are closed.