Blogopmaak

ESG & recruitment

Peer Goudsmit • aug. 22, 2023

ESG staat voor Environmental, Social & Governance
(duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid & goed bestuur.)

ESG staat voor de mate waarin een organisatie rekening houdt met duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur.  Volgens de huidige CSDR (Corporate Social Responsability Directive) richtlijnen worden alleen organisatie met meer dan 250 medewerker, een jaaromzet & balanstotaal boven een bepaald bedrag, hiertoe verplicht. Met ingang van 2024 is voor bijna elke organisatie verplicht hier over te rapporteren. ESG is nu dan ook een belangrijk thema geworden voor alle organisaties. ESG heeft invloed op reputatie, financiële prestaties en aantrekkelijkheid van de organisatie voor talent, klanten & investeerders).


Als je kijkt naar de rol van ESG in het recruitment proces kan je starten met het stellen van enkele toepasselijke vragen:

  • Hoe kan je als recruiter ESG integreren in je werving- en selectiestrategie?
  • Hoe kan je potentiële kandidaten informeren en enthousiasmeren over de ESG-doelstellingen en ESG-initiatieven van je organisatie?
  • Hoe kan je ESG gebruiken als een onderscheidende factor om je te positioneren als een aantrekkelijke werkgever?


Direct dan ook een paar tips om ESG te verwerken in je recruitment aanpak:

  • Maak ESG zichtbaar op je website, social media en vacatureteksten. Laat zien wat de organisatie doet op het gebied van duurzaamheid, sociale impact en goed bestuur. Gebruik concrete voorbeelden, verhalen en cijfers om de boodschap te onderbouwen. Zo kan je laten zien dat ESG geen loze kreet is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur en -strategie.
  • Betrek medewerkers bij het uitdragen van de ESG-visie. Zij zijn immers de ambassadeurs van de organisatie en kunnen hun ervaringen en meningen delen met potentiële kandidaten. Stimuleer  medewerkers om actief te zijn op social media, blogs, podcasts of webinars waar ze kunnen vertellen over de ESG-projecten of -activiteiten waar ze bij betrokken zijn. Zo kun je authentieke en persoonlijke verhalen creëren die kandidaten kunnen inspireren en aanspreken.
  • Stel ESG-vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Vraag kandidaten naar hun motivatie, waarden en verwachtingen op het gebied van ESG:
  • Hoe belangrijk vinden ze ESG in hun werk?
  • Wat zijn de ESG-thema's die hen het meest interesseren of raken?
  • Hoe zouden ze bijdragen aan de ESG-doelstellingen van de organisatie?

Zo kun je niet alleen peilen of er een goede match is tussen de kandidaat en de organisatie, maar ook een dialoog aangaan over de ESG-uitdagingen en ESG-kansen in de sector of branche.

  • Bied ESG-trainingen en -ontwikkelingsmogelijkheden aan. Laat zien dat de organisatie investeert in het vergroten van het ESG-bewustzijn en ESG-kennis van de medewerkers. Bied bijvoorbeeld online cursussen, workshops, webinars of coaching aan over verschillende ESG-onderwerpen. Zo kun je medewerkers stimuleren om zich continu te blijven ontwikkelen op dit gebied en hun vaardigheden en competenties te verbeteren.
  • Meet en evalueer de ESG-prestaties en -impact. Laat zien dat ESG serieus wordt genomen en dat de organisatie bereid is om zichzelf te meten en te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld internationale standaarden, richtlijnen of frameworks om de ESG-doelstellingen te formuleren, te monitoren en te rapporteren. Zo kan de organisatie transparantie, verantwoording en geloofwaardigheid creëren voor de stakeholders, waaronder dus ook potentiële nieuwe medewerkers (kandidaten).


ESG is niet zo maar een trend, het is een noodzaak voor elke organisatie die wil overleven en groeien. Door ESG te integreren in het recruitment proces kun je niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook aan een beter employer brand.

Lees meer over de CSRD op de pagina van de SER:
https://www.ser.nl/nl/thema/imvo/wetgeving/eu-duurzaamheidsrapportage

Recruitment is een vak

door Peer Goudsmit 25 mrt., 2024
De funnel (de trechter) is een belangrijk concept dat vaak in recruitment wordt gebruikt om de fases van een sollicitant of kandidaat door verschillende fasen van recruitment in kaart te brengen.
door Peer Goudsmit 08 feb., 2024
Regelmatig bestaat er de wens om meer inzicht te krijgen in data, een gebruikelijke vraag is dan het verzoek om een dashboard of een rapport . Niet altijd is het duidelijk welke men nu eigenlijk wenst.
door Peer Goudsmit 02 jan., 2024
Jarenlang is geroepen dat de arbeidsmarkt krap is.
Talent Marketing, best belangrijk
door Peer Goudsmit 20 okt., 2023
Waarom gaat er wel geld naar product marketing en niet naar talent marketing?
Boomerang Recruitment - Offboarding en onboarding
door Peer Goudsmit 08 jun., 2023
Tot ziens!!!! (is tot weersziens)
Referral Recruitment - Is de organisatie referralwaardig?
door Peer Goudsmit 25 mei, 2023
Is de organisatie referralwaardig & referralready?
Doorluchten - personeelsverloop is goed voor de organisatie
door Peer Goudsmit 19 mei, 2023
Personeelsverloop is goed voor de organisatie
Van VUCA naar BANI
door Peer Goudsmit 01 mei, 2023
Dag VUCA, hallo BANI
De motivatiebrief is overbodig
door Peer Goudsmit 25 apr., 2023
Stop met het vragen om een motivatiebrief!
Kappen met 'afwijzen', er is helaas geen match!
door Peer Goudsmit 21 apr., 2023
Er is helaas geen match!
Meer blogs
Share by: